21 september 2024
Geen zin om te lezen?…de ReadCast leest het voor.
Lees hier de belangrijkste maatregelen uit de Miljoenennota: alle ambtenaren op cursus en meer verkeersboetes
Wat zijn de belangrijkste maatregelen uit de Miljoenennota?
De huurtoeslag en het kindgebonden budget gaan in 2025 omhoog, maar de zorgpremie stijgt en het eigen risico blijft gelijk. Ook gaat het kabinet geld zoeken voor een gloednieuwe spoorlijn – al worden treinkaartjes flink duurder. En het duurde bijna dertig jaar, maar Nederland voldoet eindelijk weer aan de Navo-norm.
De Zorgpremie met 6 euro omhoog en 30 miljoen meer voor de ggz.
– We zijn volgend jaar gemiddeld 156 euro per maand kwijt aan de zorgverzekering, een stijging van gemiddeld ruim 6 euro. Om lagere inkomens daarvoor te compenseren, gaat de zorgtoeslag met 6,50 euro per maand omhoog.
– Het eigen risico blijft in 2025 nog 385 euro per jaar. Het is de bedoeling dat dat bedrag in 2027 wordt verlaagd naar 165 euro per jaar.
– Vanaf volgend jaar worden baby’s ook gevaccineerd tegen het RS-virus. Voor ouderen is er een nieuw pneumokokkenvaccin beschikbaar.
– Om de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg weg te werken, is er in 2025 en 2026 30 miljoen euro extra per jaar beschikbaar voor de ggz.
– Het kabinet wil dat streekziekenhuizen zo veel mogelijk open blijven. In elk geval moet in elke regio iedereen snel terecht kunnen voor spoedeisende hulp, acute verloskunde en intensive care.
– Een eerder voorgenomen bezuiniging op de ouderenzorg is in elk geval voor 2025 van de baan. Voor de jaren daarna is het kabinet nog op zoek naar geld.
Binnenlandse Zaken: ambtenaren op cursus, geld om vertrouwen in de overheid te herstellen.
– Ambtenaren moeten mogelijk allemaal verplicht op cursus. Het kabinet onderzoekt een basisopleiding ‘ambtelijk vakmanschap’, waarin onder andere digitaal vakmanschap en rechtsstatelijke kennis aan de orde komen.
Alle nieuwe ambtenaren zouden die opleiding moeten volgen, maar alle huidige ambtenaren kunnen mogelijk ook een ‘opfriscursus’ tegemoet zien.
– Om het vertrouwen in de overheid te herstellen, werkt het kabinet aan het herstel van de democratische rechtsstaat en goed bestuur. Daar wordt 200 miljoen euro voor uitgetrokken.
– In het Caribisch deel van het Koninkrijk wordt er voor 40 miljoen euro een orkaanbestendige haven op Saba gebouwd en er wordt 16 miljoen vrijgemaakt om de infrastructuur op Bonaire te verbeteren.
Wonen: einde voorrang statushouders, overdrachtsbelasting omlaag voor beleggers.
– Statushouders krijgen geen voorrang meer bij het toewijzen van een sociale huurwoning.
– Er komt subsidie om de komende jaren 120.000 woningen te bouwen voor ouderen die zorg nodig hebben.
– Veel huizen in het land hebben last van funderingsschade doordat de bodem zakt. Het kabinet trekt 56 miljoen euro uit om de problemen landelijk aan te pakken en een landelijk informatiepunt op te richten.
– Het kabinet wil het aantrekkelijker maken voor investeerders om huurhuizen in bezit te hebben. De overdrachtsbelasting voor beleggers in woningen wordt vanaf 2026 verlaagd van 10,4 naar 8 procent.
– Van Brussel wil het kabinet toestemming krijgen om woningcorporaties te subsidiëren om meer betaalbare huizen te bouwen. Nu mag dat niet van de Europese staatssteunregels.
– Het kabinet wil de regels versoepelen zodat er op een appartementengebouw makkelijker een verdieping extra kan worden geplaatst.
Begrote uitgaven Miljoenennota 2025
Inkomen en armoede: meer geld voor gezinnen met kinderen.
– Er komt in 2028 een nieuwe belastingschijf van 35,36 procent, waardoor over het eerste deel van het inkomen minder belasting is verschuldigd. Het tarief in de tweede schijf wordt 37,44% en het tarief in de derde schijf blijft 49,50%.
– In 2025 gaat de algemene heffingskorting met 335 euro omlaag. Dat betekent een belastingverhoging. Wel krijgen meer mensen dan nu recht op de maximale korting. Daarna wordt deze afgebouwd. Grootverdieners krijgen geen korting.
– Het kindgebonden budget gaat omhoog. Het bedrag kan oplopen tot maximaal 75 euro per kind per jaar extra. Kosten: 300 miljoen euro.
– De huurtoeslag stijgt met ongeveer 11,50 euro per maand. Kosten: 500 miljoen euro.
– Er gaat 425 miljoen euro extra naar de kinderopvangtoeslag. Vooral ouders met een hoog inkomen profiteren daarvan.
– Er wordt 135 miljoen euro uitgetrokken voor gratis schoolmaaltijden.
– Ook in 2025 en 2026 kunnen mensen die hun energierekening niet kunnen betalen een beroep doen op steun. Voor het noodfonds energie is vanuit het Rijk 60 miljoen beschikbaar.
– Er is 75 miljoen euro extra om problematische schulden te voorkomen. Met dit geld moeten schulden al eerder gesignaleerd worden, zodat die zich minder snel opstapelen.
– Opgeteld zorgen de maatregelen ervoor dat het aantal Nederlanders dat onder de armoedegrens leeft daalt, van 4,5 naar 4,4 procent. Het aantal kinderen in armoede blijft gelijk, op 4,7 procent.
Asiel en migratie: dit jaar al bonussen voor spreidingswet, grenscontroles en bemoeilijken gezinshereniging
– De spreidingswet, die dit kabinet gaat intrekken, kost dit jaar wel geld. Zo’n veertig gemeenten die méér asielzoekers opvangen dan ze op basis van een verdeelsleutel zouden moeten, krijgen in totaal 12 miljoen euro uitgekeerd.
– Er komt structureel meer geld voor mobiele teams die de grenzen van ons land moeten controleren: de 45 miljoen euro die er voor het komende jaar voor is uitgetrokken, loopt op tot 151 miljoen vanaf 2029.
– Voor de hervorming van het asielstelsel is 50 miljoen euro ingeboekt. Om welke maatregelen het gaat, wordt waarschijnlijk pas in het najaar bekend. Dan gaan de eerste wetswijzigingen naar de Raad van State. Het gaat in elk geval om maatregelen die gezinshereniging moeilijker maken.
– Het kabinet zegt bij elke gelegenheid die het krijgt dat het werkt aan ‘het strengste asielbeleid ooit’. In totaal wordt daarvoor 95 miljoen euro uitgetrokken.
Infrastructuur: duurdere treinkaartjes, wachten op 130 kilometer per uur.
– Treinkaartjes van de NS worden 6 procent duurder. Eerder werd nog een verhoging van 12 procent gevreesd. Het kabinet trekt hier 42 miljoen euro voor uit.
– Voor nieuwe wegen en ov-verbindingen rondom grootschalige nieuwbouwprojecten is 2,5 miljard euro beschikbaar.
– Het kabinet wil werk maken van de regionale Nedersaksenspoorlijn tussen Groningen en Enschede. Het budget (1 tot 1,5 miljard euro) zal nog wel grotendeels moeten worden gevonden.
– Het ministerie heeft de ambitie om zeventien door de stikstofcrisis stilgelegde infraprojecten te hervatten. Daaronder de uitbreiding van de Volkeraksluizen, de vernieuwing van de Noordelijke Randweg Utrecht (NRU) en de verbreding van de A58 tussen Eindhoven en Tilburg.
xxx – 1,8 miljard van de in totaal 14,5 miljard euro tellende begroting van I&W gaat naar het verstevigen van dijken, dammen en duinen. Er komt geld om Nederland beter voor te bereiden op extreem droge zomers, zoals in 2022, en op hevige buien.
– Minister Barry Madlener kijkt komend jaar op welke trajecten het verkeer weer de hele dag 130 kilometer per uur kan rijden.
– Het jaarlijkse onderhoudsbudget van Rijkswaterstaat voor het hoofdwegennet, vaarwegen en waterwerken groeit van 2 miljard euro naar 3 miljard in 2030. Dat is overigens nog steeds onvoldoende om alle verouderde infrastructuur op te knappen.
Klimaat en energie: extra geld voor kernenergie en waterstof.
– Het kabinet wil 14,1 miljard euro steken in extra kernenergie. Naast het voorbereiden van de bouw van twee grote nieuwe centrales is er geld voor het versterken van nucleaire kennis en de ontwikkeling van kleine kerncentrales.
– Huizenbezitters die hun woning willen verduurzamen kunnen subsidie blijven aanvragen. Bijvoorbeeld voor isolatie, een warmtepomp of zonneboiler. Daarvoor is een subsidiepot van 578 miljoen euro beschikbaar.
– Het kabinet wil de productie en import van waterstof stimuleren. Er is 354 miljoen euro subsidie beschikbaar voor bijvoorbeeld fabrieken die windenergie van zee kunnen omzetten in waterstof.
– Sportverenigingen kunnen volgend jaar een beroep doen op subsidie als ze bijvoorbeeld zonnepanelen op de kantine willen leggen. Daarvoor is 74 miljoen euro beschikbaar.
Onderwijs: harde bezuinigingen op komst, maatschappelijke diensttijd afgeschaft.
– Er wordt in 2025 430 miljoen euro bezuinigd op onderwijs, cultuur en wetenschap. Dat bedrag loopt op tot structureel 1,9 miljard per jaar in 2028.
– Het kabinet wil langstudeerders aanpakken, waardoor er 282 miljoen euro per jaar bespaard zou kunnen worden. Hoe dat gaat gebeuren, moet nog worden uitgewerkt. Of er een boete komt, zoals in het hoofdlijnenakkoord staat, is niet zeker.
– De Maatschappelijke Diensttijd wordt afgeschaft.
– Er wordt 100 miljoen euro gekort op de publieke omroep.
– Het kabinet wil met de oprichting van een ‘Einstein Academy’ de Einstein Telescoop naar Limburg halen. Dit grote wetenschappelijke instrument moet door zwaartekrachtgolven te meten de relativiteitstheorie verder testen.
Buitenland: minder ambassades, meer geld naar Oekraïne.
– Het kabinet gaat 10 procent bezuinigen op ambassades en consulaten. Een ‘handvol’ gaat daardoor verdwijnen, melden ingewijden. Dat is wel minder dan de 34 posten die eerder nog sluiting moesten vrezen.
– Het kabinet gaat fors snijden in ontwikkelingshulp: er wordt in 2025 300 miljoen euro minder uitgetrokken voor de allerarmsten ter wereld. In 2027 is dat bedrag opgelopen tot 2,4 miljard euro.
– Voor Oekraïne wordt 252 miljoen euro vrijgemaakt voor herstel van alle oorlogsschade en humanitaire hulp.
– Het kabinet steekt 100 miljoen euro in het bevorderen van internationale handel. Zo wil het Nederlandse bedrijven ondersteunen die ook in het buitenland actief zijn.
Defensie: voor het eerst in 30 jaar wordt Navo-norm gehaald.
– De krijgsmacht gaat veel nieuwe spullen kopen, zo bleek onlangs al in de Defensienota. Met de extra investering van 1,5 miljard euro worden de komende jaren tanks, straaljagers, fregatten en helikopters gekocht. Ook voor militairen is extra geld uitgetrokken.
– In totaal is er komend jaar 22 miljard euro beschikbaar voor de krijgsmacht, daarmee wordt voor het eerst sinds 1995 de Navo-norm gehaald. Die stelt dat 2 procent van het bruto binnenlands product aan defensie uitgegeven moet worden.
– In 2025 kunnen duizend jongeren aan het Dienjaar beginnen, zij nemen dan een jaar lang een kijkje bij de krijgsmacht. Dat is bijna een verdubbeling van nu: dit jaar zijn het tussen de vijfhonderd en zeshonderd jongeren. Van de eerste editie besloot driekwart bij Defensie te blijven: hen beviel het leven als militair goed. Op die manier kwamen er ruim honderd nieuwe defensiemedewerkers bij.
– Defensie gaat ook voorzieningen voor militairen met posttraumatische stressstoornis verbeteren. Zo gaat het Nederlands Veteraneninstituut samenwerken met twee hulphondenscholen.
Politie en justitie: extra geld voor criminaliteitsbestrijding en meer boetes.
– Het kabinet trekt 120 miljoen euro extra uit tegen georganiseerde, ondermijnende criminaliteit.
– Om desinformatie, spionage en cyberaanvallen te bevechten, trekt het kabinet 65 miljoen euro extra uit, vooral om bedrijven en burgers te helpen.
– Justitie wil volgend jaar fors meer geld binnenhalen met het uitschrijven van boetes: zo’n 921 miljoen euro tegen 800 miljoen dit jaar. Het gaat om boetes voor rijden onder invloed, rijden door rood licht en het niet dragen van een autogordel. Het geld moet worden opgehaald door ‘geautomatiseerde verkeershandhaving’, een ander woord voor camera’s en flitspalen.
Landbouw: extra geld voor mestproblematiek, natuur en vissers.
– Om druk op de mestmarkt te verlichten is 15 miljoen euro gereserveerd.
– Het kabinet trekt in 2025 7,5 miljoen euro extra uit voor natuur.
– Vissers kunnen rekenen op extra geld voor innovaties. Het kabinet trekt daar 4,5 miljoen euro voor uit.
– Het kabinet wil stappen zetten naar een dierwaardige veehouderij en trekt hiervoor in 2025 1 miljoen euro uit.
That’s all folks en als je het allemaal niet gelooft dan maken ze je wel wat anders wijs, want tenslotten hebben ze een hoge hoed vol met leugen-konijnen.
Alaaf: Tot later. Lodie…